Vlurn

Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) – PART 1

IAS CSAT Paper 2 - SET C

PART 1

ANSWERS OF IAS CSAT PAPER 2  (HELD ON 23 AUGUST 2015)

SET    C

Keep following us as VERY SOON we shall be putting up a video on detailed explanation on the Answer Key (Solution) to these questions and how have they been arrived at.

Passage 1:

The richer States have a responsibility to cut down carbon emissions and promote clean energy investments. These are the States that got electricity, grew faster and now have high per capita income, making them capable of sharing India’s burden of becoming eco – friendly. Delhi, for example, can help by generating its own clean electricity using solar rooftop panels or even help poor States finance their clean energy projects. It is no secret that State Electricity Boards, which control 95% of the distribution network, are neck – deep in losses. These losses further discourage State utilities from adopting renewable energy as it is more expensive than fossil fuels.

1. Which among the following is the most logical and rational assumption that can be made from the above passage?

(a) The richer States must lead in the production and adoption of renewable energy.

(b) The poor States always have to depend on rich States for electricity.

(c) The State Electricity Boards can improve their finances by undertaking clean energy

projects.

(d) The high economic disparity between the rich and poor States is the major cause of

high carbon emissions in India.

Solution: a

Passage – 2

Set against a rural backdrop, ‘Stench of kerosene’ is the story of a couple, Guleri and Manak, who have been happily married for several years but do not have a child. Manak’s mother is desperate to have a grandchild to carry on the family name. Hence, she gets Manak remarried in Guleri’s absence. Manak, who acts as a reluctant but passive spectator, is meanwhile, informed by a friend that Guleri, on hearing about her husband’s second marriage, poured kerosene on her clothes and set fire to them. Manak is heartbroken and begins to live as if he were a dead man. When his second wife delivers a son, manak states at athe child for a long time an blurts out, “Take him away! He stinks of kerosene.”

2. This is a sensitive issue – based story which tries to sensitise the readers about

(a) Male chauvinism and infidelity             (b) Love and betrayal

(c) Lack of legal safeguards for women   (d) Influence of patriarchal mindse

Solution: d

Passage – 3

The ultimate aim of government is not to rule or control by fear, nor to demand obedience, but conversely, to free every man from fear, that. he may live in all possible security. In other words, to strengthen his natural right to exist and work without injury to himself or others. The object of government is not to change men from rational beings into beasts or puppets. It should enable them to develop their minds and bodies in security, and to employ their reason unshackled.

3. Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

(a)          The true aim of government is to secure the citizens their social and political  freedom.

(b)         The primary concern of government is to provide absolute social security to all its citizens.

(c)          The best government IS the one that allows the citizens to enjoy absolute liberty in all matters of life.

(d)         The best government is the one that provides absolute physical security to the people of the country

Solution: b

Passage – 4

Our municipal corporation are understaffed. The issue of skills and competencies of the staff poses an even greater challenge. Urban service delivery and infrastructure are complex to plan and execute. They require a high degree of specialization and professionalism. The current framework within which municipal employees, including senior management, are recruited does not adequately factor In the technical and managerial competencies required. Cadre and recruitment rules only specify the bare minimum in academic qualifications. There is no mention of managerial or technical competencies, or of relevant work experience. This is the case with most municipal corporations. They also suffer from weak organisation design and structure.

4. Which among the following in the most logical and rational assumption that can be made from the above passage?

(a) The task of providing urban servicing is a complex issue which requires the organizational expansion of municipal bodies all over the country,

(b) Our cities can provide better quality of life if our local government bodies have adequate staff with required skills and competencies.

(c) Lack of skilled staff is due to the absence of institutions which offer the requisite skills in city management.

(d) Our country is not taking advantage of the demographic dividend to manage the problems associated with rapid urbanization

Solution: b

Passage – 5

Flamingos in large flock in the wild are social extremely loyal. They perform group mating dances. Parents are very fond of their chicks, gathering them into crches for protection while both males and females fly off to search for food.

5. Which among the following is the most logical corollary to the above passage?

(a) Mass nesting in all species of bird is essential to ensure complete survival of their offspring.

(b) Only birds have the capacity to develop social behaviour and thus can do mass nesting to raise their chicks in safety.

(c) Social behaviour in some species of birds increases the odds of survival in an unsafe world.

(d) All species of birds set up creches for their chicks to teach thorn social behaviour and loyalty

Solution: c

 

Passage – 6

Vast numbers of Indian citizens without bank accounts live in rural areas, are financially and functionally illiterate, and have little experience with technology. A research study was conducted in a particular area in which electronic wage payments in Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) are meant to go directly to the poor. It was observed that recipients often assume that the village leader needs to mediate the process, as was the case under the previous paper – based system. Among households under this research study area who claimed to have at least one bank account, over a third reported still receiving MGNREGS wages in cash directly from a village leader.

6. What is the most logical, rational and crucial message that is implied in the above passage?

(a) MGNREGS should be extended only to those who have a bank account. (b) The paper – based system of payments is more efficient than electronic payment in the present scenario.

(c) The goal of electronic wage payments was not to eliminate mediation by village leaders.

(d) It is essential to provide financial literacy to the rural poor.

Solution: d

 

Passage – 7

Individuals, groups and leaders who promote human development operate under strong institutional, structural and political constraints that affect policy options. But experience suggests broad principles for shaping an appropriate agenda for human development. One important finding from several decades of human development experience is that focusing exclusively on economic growth is problematic. While we have good knowledge about how to advance health and education, the causes of growth are much less certain and growth is often elusive. Further, an unbalanced emphasis on growth is often associated with negative environmental consequences and adverse distributional effects. The experience of China, with its impressive growth record, reflects these broader concerns and underlines the importance of balanced approaches that emphasize investments in the non – income aspects of human development.

7. With reference to till above passage, consider the following statements:

1. In developing countries, a strong institutional framework is the only requirement for human development and policy options

2. Human development and economic growth are not always positively inter – related.

3. Focusing only on human development should be the goal of economic growth Which of the above statements is / are correct?

(a)          1 only  (b) 2 and 3 only  (c) 2 only   (d) 1, 2 and 3

Solution: c

8. With reference to the above passage, the following assumptions have been made:

1. Higher economic growth is essential to ensure reduction in economic disparity.

2. Environmental degradation is sometimes a consequence of economic growth Which of the above assumption / assumptions?

(a)          1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Solution: b

9. If A runs less fast than B, and B runs as fast but not faster than C; then, as compared to A, C runs

(a) slower than A              (b) faster than A

(c) with same speed as A  (d) Given data is not sufficient to determine

Solution: b

10. Each of A. , B, C and D has Rs. 100. A pays Rs. 20 to B, who pays Rs. 10 to C, who gets Rs. 30 from D. In this context, which one of the following statements is not correct?

(a) C is the richest             (b) D is the poorest.

(c) C has more than what A and D have together.

(d) B is richer than D

Solution: c

11. In a town, 45 % population read magazine A, 55 % read magazine B, 40 % read magazine C, 30 % read magazines A and B, 15 % read magazines Band C, 25 % read magazines A and C; and 10 % read all the three magazines. What percentage do not read any magazine?

(A)         10%      (b) 15%      (c) 20%     (d) 25%

Solution: c

12. Examine the following statements:

1. Lady’s finger is tastier than cabbage.

2. Cauliflower is tastier than lady’s finger.

3. Cabbage is not tastier than peas.

The conclusion that can be drawn from these statements is that

(a) peas are as tasty as lady’s finger.

(b) peas are as tasty as cauliflower and lady’s finger.

(c) cabbage is the least tasty of the four vegetables.

(d) cauliflower is tastier than cabbage.

Solution: c

13. Shahid and Rohit start from the same point in opposite directions. After each 1 km, Shahid always turns left and Rohit always turns right. Which of the following statements is correct?

(a) After both have travelled 2 km, the distance between them is 4 km.

(b) They meet after each has travelled 3km.

(c) They meet for the first time after each has travelled 4 km.

(d) They go on without ever meeting again.

Solution: b

14. In a 500 metres race, B starts 45 metres ahead of A, but A wins the race while B is still 35 metres behind. What is the ratio of the speeds of A to B assuming that both start at the same time?

(a) 25: 21   (b) 25: 20   (c) 5: 3    (d) 5: 7

Solution: a

15. Two equal glasses of same type are respectively 1 / 3 and 1 / 4 full of milk. They are then filled up with water and the contents are mixed in a pot. What is the ratio of milk and water in the pot?

(a) 7: 17      (b) 1: 3       (c) 9: 21      (d) 11: 23

Solution: a

16. Out of 130 students appearing in an examination, 62 failed in English, 52 failed in Mathematics, whereas 24 failed in both English and Mathematics. The number of students who passed finally is

(a) 40     (b) 50       (c) 55        (d) 60

Solution: a

17. In a group of persons travelling in a bus, 6 persons can speak Tamil, 15 can speak Hindi and 6 can speak Gujarati. In that group none can speak any other language. If 2 persons in the group can speak two languages only and one person can speak all the three languages, then how many persons are there in the group?

(a) 21 (b) 22 (c) 23 (d) 24

Solution: d

18. In a parking area, the total number of wheels of all the cars (four – wheelers) and scooters / motorbikes (two – wheelers) is 100 more than twice the number of parked vehicles. The number of cars parked is

(a) 35     (b) 45      (c) 50      (d) 55

Solution: c

19. The mangroves can shed tons of leaves per acre every year; fungi and bacteria break down this leaf litter and consume it, they then are consumed by tiny worms and crustaceans, which in turn feed small fish, which feed larger fish and birds and crocodiles. Which among the following is the most logical inference of the above statement?

(a) Coastal areas cannot have food chains without mangroves.

(b) Mangroves are an essential component of all marine ecosystems.

(c) Mangroves have a crucial role in some of the coastal food chains.

(d) The composition of marine flora and fauna is largely determined by mangroves.

Solution: c

20. “By liberty I mean the eager maintenance of that atmosphere in which men have the opportunity to be their best selves.” Which one of the following expresses the view implied in the above statement?

(a) Liberty is the absence of restraint on human action.

(b) Liberty is what law permits people to perform.

(c) Liberty is the ability to do what one desires.

(d) Liberty is the maintenance of conditions for the growth of human personality.

Solution: c

September 2, 2015

0 Responses on Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) - PART 1"

Leave a Message

2014-2015 | Vlurn Education Pvt. Ltd . All Rights Reserved