Vlurn

Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) – PART 3

PART 3

ANSWERS OF IAS CSAT PAPER 2  (HELD ON 23 AUGUST 2015)

SET    C

Keep following us as VERY SOON we shall be putting up a video on detailed explanation on the Answer Key (Solution) to these questions and how have they been arrived at.

51. Two cities A and B are 360 km apart. A car goes from A to B with a speed of 40 km / hr and returns to A with a speed of 60 km / hr. What is the average speed of the car?

(a) 45 km / hr  (b) 48 km / hr  (c) 50 km / hr  (d) 55 km / hr

Solution: b

Directions for the following 2 (two) items: Read the following passage and answer the 2 (two) items that follow:

A, B, C, D, E and F are cousins. No two cousins are of the same age, but all have birthdays on the same day of the same month. The youngest is 17 years old and the oldest E is 22 years old. F is somewhere between B and D in age. A is older than B. C is older than D. A is one year older than C.

52. Which one of the following is possible?

(a) D is 20 years old             (b) F is 18 years old

(c) F is 19 years old               (d) F is 20 years old

Solution: b

53. What is the number of logically possible orders of all six cousins in terms of increasing age?

(a) 1    (b) 2      (c) 3      (d) 4

Solution: b

54. In a society it is customary for friends of the same sex to hug and for friends of opposite sex to shake hands when they meet. A group of friends met in a party and there were 24 handshakes. Which one among the following numbers indicates the possible number of hugs?

(a) 39 (b) 30 (c) 21 (d) 20

Solution: c

55. Two men, Anil and David, and two women, Shabnam and Rekha are in a sales group. Only two speak Tamil. The other two speak Marathi. Only one man and one woman can drive a car. Shabnam speaks Marathi. Anil speaks Tamil. Both Rekha and David can drive. Which of the following statements is true?

(a) Both the Tamil speakers can drive a car.

(b) Both the Marathi speakers can drive a car.

(c) Both of those who can drive a car speak Marathi.

(d) One of those who can drive a car speaks Tamil.

Solution: d

56. In a plane, line X is perpendicular to line Y and parallel to line Z; line U is perpendicular to both lines V and W; line X is perpendicular to line V. Which one of the following statements is correct?

(a) Z, U and W are parallel.                     (b) X, V and Y are parallel.

(c) Z, V and U are all perpendicular to W. (d) Y, V and W are parallel.

Solution: d

57. A cow costs more than 4 goats but less than 5 goats. If a goat costs between Rs. 600 and Rs. 800, which of the following is a most valid conclusion?

(a) A cow costs more than Rs. 2, 500.

(b) A cow costs less than Rs. 3, 600.

(c) A cow costs between Rs. 2, 600 and Rs. 3, 800.

(d) A cow costs between Rs. 2, 400 and Rs. 4, 000.

Solution: d

58. A society consists of only two types of people fighters and cowards. Two cowards are always friends. A fighter and a coward are always enemies. Fighters are indifferent to one another. If A and B are enemies, C and D are friends, E and F are indifferent to each other, A and E are not enemies, while Band F are enemies. Which of the following statements is correct?

(a) B, C and F are cowards.

(b) A, E and F are fighters.

(c) B and E are in the same category.

(d) A and F are in different categories.

Solution: b

59. In a box of marbles, there are three less white marbles than the red ones and five more white marbles than the green ones. If there are a total of 10 white marbles, how many marbles are there in the box?

(a) 26 (b) 28 (c) 32 (d) 36

Solution: b

60. Candidates in a competitive examination consisted of 60 % men and 40 % women. 70 % men and 75 % women cleared the qualifying test and entered the final test where 80 % men and 70 % women were successful. Which of the following statements is correct?

(a) Success rate is higher for women.

(b) Overall success rate is below 50%.

(c) More men cleared the examination than women.

(d) Both (a) and (b) above are correct.

Solution: c

Directions for the following 7 (seven) items: Read the following six passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage – 1

Climate change is already making many people hungry all over the world, by disrupting crop yields and pushing up prices. And it is not just food but nutrients that are becoming scarcer as the climate changes. It is the poorest communities that will suffer the worst effects of climate change, including increased hunger and malnutrition as crop production and livelihoods are threatened. On the other hand, poverty is a driver of climate change, as desperate communities resort to unsustainable use of resources to meet current needs.

61. Which among the following is the most logical corollary to the above passage?

(a) Government should allocate more funds to poverty alleviation programmes and increase food subsidies to the poor communities.

(b) Poverty and climate impacts reinforce each other and therefore we have to re – imagine our food systems.

(c) All the countries of the world unite in fighting poverty malnutrition and treat poverty global problem.

(d) We must stop unsustainable agricultural practices control food prices.

Solution: a

Passage – 2

The Global Financial Stability Report finds that the share of portfolio investments from advanced economies in the total debt and equity investments in emerging economies has doubled in the past decade to 12 percent. The phenomenon has implications for Indian policy makers as foreign portfolio investments in the debt and equity markets have been on the rise. The phenomenon is also flagged as a threat that could compromise global financial stability in a chain reaction, in the event of United States Federal Reserve’s imminent reversal of its “Quantitative Easing” policy.

62. Which among the following is the most rational and critical inference that can be made from the above passage?

(a) Foregin portfolio investments are not good for emerging economies.

(b) Advanced economies undermine the global financial stability.

(c) India should desist from accepting foreign portfolio investments in the future.

(d) Emerging economies are at a risk of shock from advanced economies.

Solution: d

Passage – 3

Open defecation IS disastrous when practised in very densely populated areas, where it is impossible to keep away human faeces from crops, wells, food and children’s hands. Groundwater is also contaminated by open defecation. Many ingested germs and worms spread diseases. They prevent the body from absorbing calories and nutrients. Nearly one – half of India’s children remain malnourished. Lakhs of them die from preventable conditions. Diarrhoea leaves Indians’ bodies smaller on average than those of people in some poorer countries where people eat fewer calories. Underweight mothers produce stunted babies prone to sickness who may fail to develop their full cognitive potential. The germs released into environment harm rich and poor alike, even those who use latrines.

63. Which among the following is the most critical inference that can be made from the above passage?

(a) The Central and State governments in India do not have enough resources to afford a latrine for each household.

(b) Open defecation is the most important public health problem of India.

(c) Open defecation reduces the human capital of India’s workforce.

(d) Open defecation is a public health problem in all developing countries.

Solution: b

Passage – 4

We generally talk about democracy but when it comes to any particular thing, we prefer a belonging to our caste or community or religion. So long as we have this kind of temptation, our democracy will remain a phoney kind of democracy. We must be in a position to respect a man as a man and to extend opportunities for development to those who deserve them and not to those who happen to belong to our community or race. This fact of favouritism has been responsible for much discontent and ill – will in our country.

64. Which one of the following statements best sums up the above passage?

(a) Our country has a lot of diversity with its many castes, communities and religions.

(b) True democracy could be established by providing equal opportunities to all.

(c) So far none of us have actually understood the meaning of democracy.

(d) It will never be possible for us to establish truly democratic governance in our country.

Solution: b

Passage – 5

The existence / establishment of formal financial institutions that offer safe, reliable and alternative financial instruments is fundamental in mobilising savings. To save, individuals need access to safe and reliable financial institutions, such as banks, and to appropriate financial instruments and reasonable financial incentives. Such access is not always available to all people in developing countries like India and more so, in rural areas. Savings help poor households manage volatility in cash flow, smoothen consumption, and build working capital. Poor households without access to a formal savings mechanism encourage immediate spending temptations.

65. With reference to the above passage, consider the following statements:

1. Indian financial institutions do not offer any financial instruments to rural households to mobilise their savings.

2. Poor households tend to spend their earnings / savings due to lack of access to appropriate financial instruments.

Which of the statements given above is / are correct?

(a)          1 only (b) 2 only. (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Solution: b

66. What is the crucial message conveyed in the passage?

(a) Establish more banks.

(b) Increase the Gross Domestic Product (GDP) growth rate

(c) Increase the interest rate of bank deposits

(d) Promote financial inclusion

Solution: d

Passage – 6

Governments may have to take steps which would otherwise be an infringement on the Fundamental Rights of individuals, such as acquiring a person’s land against his will, or refusing permission for putting up a building, but the larger public interest for which these are done must be authorized by the people (Parliament). Discretionary powers to the administration can be done away with. It is becoming more and more difficult to keep this power within limits as the government has many number of tasks to perform. Where discretion has to be used, there must be rules and safeguards to prevent misuse of that power. Systems have to be devised which minimise, if not prevent, the abuse of discretionary power. Government work must be conducted within a framework of recognised rules and principles, and decisions should be similar and predictable.

67. Which among the following is the most logical assumption that can be made from the above passage?

(a) Government should always be given wide discretionary power in all matters of administration.

(b) The supremacy of rules and safeguards should prevail as opposed to the influence of exclusive discretion of authority.

(c) Parliamentary democracy is possible only if the Government has wider discretionary power.

(d) None of the above statements is a logical assumption that can be made from this passage.

Solution: b

68. A selection is to be made for one post of Principal and two posts of Vice – Principal. Amongst the six candidates called for the interview, only two are eligible for the post of Principal while they all are eligible for the post of Vice – Principal. The number of possible combinations of selectees is

(a) 4        (b) 12       (c) 18      (d) None of the above

Solution: d  

69. A student has to opt for 2 subjects out of 5 subjects for a course, namely, Commerce, Economics, Statistics, Mathematics I and Mathematics II. Mathematics II can be offered only if Mathematics I is also opted. The number of different combinations of two subjects which can be opted is

(a) 5       (b) 6        (c) 7      (d) 8

Solution: c

70. A person ordered 5 pairs of black socks and some pairs of brown socks. The price of a black pair was thrice that of a brown pair. While preparing the bill, the bill clerk interchanged the number of black and brown pairs by mistake which increased the bill by 100%. What was the number of pairs of brown socks in the original order?

(a)          10    (b) 15     (c) 20    (d) 25

Solution: d

71. The number of persons who read magazine X only is thrice the number of

persons who read magazine Y. The number of persons who read magazine Y only is thrice the number of persons who read magazine X. Then, which of the following conclusions can be drawn?

1. The number of persons who read both the magazines is twice the number of persons who read only magazine X.

2. The total number of persons who read either one magazine or both the magazines is twice the number of persons who read both the magazines.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Solution: d

72. The graph below depicts the earnings of A and B over the period 2000 to 2010: Graph between earnings and year – CSAT 2015 Answer the question based on the graph From the graph, which one of the following can be concluded?

(a) On the average A earned more than B during this period.

(b) On the average B earned more than A during this period.

(c) The earnings of A and B were equal during this period.

(d) The earnings of A were less as compared to B during this period.

Solution: a

73. Two pipes A and B can independently fill a tank completely in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are opened simultaneously, how much time will they take to fill the tank completely?

(a) 10 minutes (b) 12 minutes (c) 15 minutes (d) 25 minutes

Solution: b

74. Each of the six different faces of a cube has been coated with a different colour i. e. , V, I, B, G, Y and O. Following information is given:

1. Colours Y, O and B are on adjacent faces.

2. Colours I, G and Y are on adjacent faces.

3. Colours B, G and Y are on adjacent faces.

4. Colours O, V and B are on adjacent faces.

Which is the colour of the face opposite to the face coloured with O?

(a)          B     (b) V      (c) G       (d) I

Solution: c

75. Consider the following statements followed by two conclusions: Statements: Some men are great. Some men are wise.

Conclusion I: Men are either great or wise.

Conclusion II: Some men are neither great nor wise Which one of the following is correct?

(a) Only conclusion I is valid

(b) Only conclusion II is valid

(c) Both the conclusions are valid

(d) Neither of the conclusions is valid

Solution: d

76. Consider the following statements:

1. Some claim to have seen UFOs (Unidentified Flying Objects).

2. Life on other heavenly bodies is considered to be a possibility.

3. Voyage to space is now an established fact.

From the above statements, it may be concluded that

(a) UFOs are heavenly bodies

(b) UFOs are sent from other heavenly bodies

(c) Some living species in other heavenly bodies are more intelligent than man

(d) Nothing definite can be said about the UFOs

Solution: d

77. If ABC x DEED = ABCABC; where A, B, C, D and E are different digits, what are the values of D and E?

(a) D = 2, E = 0       (b) D = 0, E = 1   (c) D = 1, E = 0   (d) D = 1, E = 2

Solution: c

78. Year – wise variation of the price of a certain commodity is shown in the following graph: Image between prices and years Find out the year wise variations of the prices The price of the commodity in the year 1990

(a) must have been Rs. 10/-

(b) must have been Rs. 12/-

(c) must have been anywhere between Rs. 10/- and Rs. 20/-

(d) is higher than that in the year 1991

Solution: c

79. The proportion of expenditure on various items by two families A and B are represented in the following Bar Charts: Image of total expenditure – Family A and B Image of total expenditure – Family A and B From these charts, we can conclude that

(a) Family A spent more money on food than Family B.

(b) Family B spent more money on food than Family A.

(c) Family A and Family B spent the same amount on food.

(d) The expenditure on food by Family A and Family B cannot be compared.

Solution: c

80. Usha runs faster than Kamala, Priti runs slower than Swati, Swati runs slower than Kamala. Who is the slowest runner?

(a) Kamala    (b) Priti    (c) Swati      (d) Usha

Solution: b

September 2, 2015

0 Responses on Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) - PART 3"

Leave a Message

2014-2015 | Vlurn Education Pvt. Ltd . All Rights Reserved