Vlurn

Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) – PART 2

PART 2

ANSWERS OF IAS CSAT PAPER 2  (HELD ON 23 AUGUST 2015)

SET    C

Keep following us as VERY SOON we shall be putting up a video on detailed explanation on the Answer Key (Solution) to these questions and how have they been arrived at.

Directions for the following 8 (eight) items: Read the following six passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage – 1

Human history abounds m claims and theories confining the right of governing to a few select citizens. Exclusion of the many is justified on the ground that human beings may be rightfully segregated for the good of society and viability of the political process.

21. Which one of the following statements is least essential as a part of the argument in the above passage?

(a) Man seeks control over external things affecting him.

(b) In society, there are ‘super’ and ‘sub’ human beings.

(c) Exceptions to universal citizen participation are conducive to systemic efficacy.

(d) Governing implies recognition of disparities in individual capacities.

Solution: a

Passage – 2

By 2050, the Earth’s population will likely have swelled from seven to nine billion people. To fill all those stomachs – while accounting for shifting consumption patterns, climate change, and a finite amount of arable land and potable water – some experts say food production will have to double. How can we make the numbers add up? Experts say higher yielding crop varieties and more efficient farming methods will be crucial. So will waste reduction. Experts urge cities to reclaim nutrients and water from waste streams and preserve farmland. Poor countries, they say, can improve crop storage and packaging and rich nations could cut back on resource – intensive foods like meat.

22. Which one of the following statements best sums up the above passage?

(a) The population of the world is growing very fast.

(b) Food security is a perennial problem only in developing countries.

(c) The world does not have enough resources to meet the impending food scarcity.

(d) Food security is increasingly a collective challenge.

Solution: d

Passage – 3

Many people in India feel that if we cut our defence expenditure on weapon – building, we can create a climate of peace with our neighbours, subsequently reducing the conflict or creating a no – war situation. People who proclaim such ideas are either the victims of war or the propagators of false argument.

23. With reference to the above passage, which of the following is the most valid assumption?

(a) Building of weapons systems by us has instigated our neighbours to wage wars against us.

(b) The greater spending on weapon – building by us would lessen the possibility of armed conflict with our neighbours.

(c) It is necessary to have state of the art weapons systems for national security.

(d) Many people in India believe that we are wasting our resources on weapon – building.

Solution: a

Passage – 4

India accounts for nearly a fifth of the world’s child deaths. In terms of numbers, it is the highest in the world – nearly 16 lakhs every year. Of these, more than half die in the first month of life. Officials believe that the reason for this is the absence of steps to propagate basic health practices relating to breast feeding and immunisation. Also the large reproductive population of 2.6 crore remains bereft of care during the critical phases of pregnancy and post – delivery. Added to this is the prevalence of child marriages, anaemia among young women and lack of focus on adolescent sanitation, all of which impact child death rates.

24. Which is the critical inference that can be made from the above passage?

(a) A lot of Indians are illiterate and hence do not recognize the value of basic health practices.

(b) India has a very huge population and the government alone cannot manage public health services.

(c) Universalization and integration of maternal health and child health services can effectively address the problem.

(d) The nutrition of women in child bearing age does not affect child mortality rate.

Solution: c

Passage – 5

Foods travel more than the people who eat them. Grocery stores and supermarkets are loaded with preserved and processed foods. This, however, often leads to environmental threats, such as pollution generated by long distance food transportation and wastage of food during processing and transportation, destruction of rain forests, reduced nutritional content, increased demand for preservation and packaging. Food insecurity also increases as the produce comes from regions that are not feeding their own population properly.

25. With reference to the above passage, which of the following statements is / are true?

1. Consuming regionally grown food and not depending on long travelled food is a part of eco – friendly behaviour.

2. Food processing industry puts a burden on our natural resources.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only     (b) 2 only    (c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Solution: c

Passage – 6

I must say that, beyond occasionally exposing me to laughter, my constitutional shyness has been of no disadvantage whatever. In fact I can see that, on the contrary, it has been all to my advantage. My hesitancy in speech, which was once an annoyance, is now a pleasure. Its greatest benefit has been that it has taught me the economy of words. I have naturally formed the habit of restraining my thoughts. And I can now give myself the certificate that a thoughtless word hardly ever escapes my tongue or pen. I do not recollect ever having had to regret anything in my speech or writing. I have thus been spared many a mishap and waste of time. Experience has taught me that silence is part of the spiritual discipline of a votary of truth. Proneness to exaggerate, to suppress or modify the truth, wittingly or unwittingly, is a natural weakness of man, and silence is necessary in order to surmount it. A man of few words will rarely be thoughtless in his speech; he will measure every word. We find so many people impatient to talk. There is no chairman of a meeting who is not pestered with notes for permission to speak. And whenever the permission is given the speaker generally exceeds the time – limit, asks for more time, and keeps on talking without permission. All this talking can hardly be said to be of any benefit to the world. It is so much waste of time. My shyness has been in reality my shield and buckler. It has allowed me to grow. It has helped me in my discernment of truth.

26. The author says that a thoughtless word hardly ever escapes his tongue or pen. Which one of the following is not a valid reason for this?

(a) He has no intention to waste his time.

(b) He believes in the economy of words.

(c) He believes in restraining his thoughts.

(d) He has hesitancy in his speech.

Solution: a

27. The most appropriate reason for the author to be spared many a mishap is that

(a) he hardly utters or writes a thoughtless word.

(b) he is a man of immense patience.

(c) he believes that he is a spiritual person.

(d) he is a votary of truth.

Solution: a

28. For the author, silence is necessary in order to surmount

(a) constitutional shyness.           (b) hesitancy in speech.

(c) suppression of thoughts.        (d) tendency to overstate.

Solution: d

29. Twelve people form a club. By picking lots, one of them will host a dinner for all once in a month. The number of dinners a particular member has to host in one year is

(a) One      (b) Zero      (c) Three        (d) Cannot be predicted

Solution: d

30. An automobiles owner reduced his monthly petrol consumption when the prices went up. The price – consumption relationship is as follows: Price (in Rs. Per litre) 40 50 60 75 Monthly consumption (in litres) 60 48 40 30 If the price goes up to Rs. 80 per litre, his expected consumption (in litres) will be

(a) 30   (b) 28      (c) 26         (d) 24

Solution: a

31. Consider the figures given below:

Find the missing figure

Find missing figure in question To fit the question mark,

the correct answer is Choices for the correct missing figure CSAT 2015

Choices for the correct missing figure CSAT 2015

Solution: a

32. Consider the following matrix: 3 8 10 2? 1 6 56 90 2 20 0 What is the missing number at ‘?’ in the matrix?

(a) 5      (b) 0      (c) 7     (d) 3

Solution: a

33. What is the missing number ‘X’ of the series 7, X, 21, 31, 43?

(a) 11 (b) 12 (c) 13 (d) 14

Solution: c

34. Four cardboard pieces of specific shapes are shown in the following figure: Image of rectangles and triangles Formation of figure by joining them Which one of the following figures given can be formed by joining these pieces together?

Choices for figure formation – Cardboard problem IAS CSAT 2015 – figure formation – Cardboard problem

Solution: d

35. In a test, a candidate attempted only 8 questions and secured 50 % marks in each of the questions. If he obtained a total of 40 % in the test and all questions in the test carried equal marks, how many questions were there in the test?

(a) 8 (b) 10 (c) 15 (d) 16

Solution: b

36. A father is nine times as old as his son and the mother is eight times as old as the son. The sum of the father’s and the mother’s age is 51 years. What is the age of the son?

(a) 7 year (b) 5 year (d) 4 year (d) 3 year

Solution: d

37. Four persons A, B, C and D consisting of two married couples are in a group. Both the women are shorter than their respective husbands. A is the tallest among the four. C is taller than B. D is B’s brother.

In this context, which one of the following statements is not correct?

(a) All four have family ties.    (b) B is the shortest among the four.

(c) C is taller than D               (d) A is B’s husband

Solution: c

38. Consider the following statements:

1. A man had a wife, two sons and daughters in his family

2. The daughters were invited to a feast and the male members of the family went out to take part in a pienic

3. The man’s father did not return from his work. Which of the following statement is true?

(a) Only the man’s wife was left at home.

(b) It is likely that the man’s wife was left at home.

(c) None was left at home

(d) More than one person was left at home.

Solution: b

39. Geeta: Naresh has become a better boxer since he started meditation. Radha: Impossible, A boxer’s most important asset is his aggressiveness. Radha’s statement reflect her belief that

(a) meditation tends to make a person less aggressive.

(b) meditation has little or no effect on the person who prnctises it.

(c). Naresh was a poor boxer earlier because he was not aggressive enough.

(d) Naresh would not have taken to meditation as he was a boxer.

Solution: a

40. All good athletes want to win and all athletes who want to win eat a well – balanced diet; therefore all athletes who do not cat a well – balanced diet are bad athletes. The best conclusion from this statement is that

(a) no bad athlete wants to win.

(b) no athlete who does not eat a well – balanced diet is a good athlete.

(c) every athlete who eats a well – balanced diet is a good athlete.

(d) all athletes who want to win an good athletes.

Solution: b

Directions for the following 7 (seven) items: Read the following four passages and answer the items that follow. Your answers to these items should be based on the passages only.

Passage – 1 India has suffered from persistent high inflation. Increase III administered prices, demand and supply imbalances, imported inflation aggravated by rupee depreciation, and speculation – have combined to keep high inflation going. If there is an element common to all of them, it is that many of them are the outcomes of economic reforms. India’s vulnerability to the effects of changes in international prices has increased with trade liberalisation. The effort to reduce subsidies has resulted in a continuous increase in the prices of commodities that are administered.

41. What is the most logical, rational and crucial message that is implied in the above passage?

(a) Under the present circumstances, India should completely avoid all trade liberalisation policies and all subsidies.

(b) Due to its peculiar socio – economic situation, India is not yet ready for trade liberalisation process.

(c) There is no solution in sight for the problems of continuing poverty and inflation in India in the near future.

(d) Economic reforms can often high inflation economy.

Solution: d

Passage – 2

No Right is absolute, exclusive or inviolable. The Right of personal property, similarly, has to be perceived in the larger context of its assumed legitimacy. The Right of personal property should unite the principle of liberty with that of equality, and both with the principle of cooperation.

42. In the light of the argument in the above passage, which one of the following statements IS the most convincing explanation?

(a) The Right of personal property is a Natural Right duly supported by statutes and scriptures.

(b) Personal property is a theft and an instrument of exploitation. The Right of personal property is therefore violative of economic justice.

(c) The Right of personal property is violative of distributive justice and negates the principle of cooperation.

(d) The comprehensive idea of economic justice demands that the Right of each person to acquisition of property has to be reconciled with that of others.

Solution: d

Passage – 3

The conflict between man and State is as old as State history. Although attempts have been made for centuries to bring about a proper adjustment between the competing claims of State and the individual, the solution seems to be’ still far off. This is primarily because of the dynamic nature of human society where old values and ideas constantly yield place to new ones. It is obvious that if individuals are allowed to have absolute freedom of speech and action, the result would be chaos, ruin and anarchy.

43. The author’s viewpoint can be best summed up in which of the following statements?

(a) The conflict between the claims of State and individual remains unresolved.

(b) Anarchy and chaos are the obvious results of democratic traditions.

(c) Old values, ideas and traditions persist despite the dynamic nature of human society.

(d) Constitutional guarantee of freedom of speech is not in the interest of society.

Solution: a

Passage – 4

Climate change is a complex policy issue with major implications in terms of finance. All actions to address climate change ultimately involve costs. Funding is vital for countries like India to design and implement adaptation and mitigation plans and projects. Lack of funding is a large impediment to implementing adaptation plans. The scale and magnitude of the financial support required by developing countries to enhance their domestic mitigation and adaptation actions are a matter of intense debate in the multilateral negotiations under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) The Convention squarely puts the responsibility for provision of financial support on the developed countries, taking into account their contribution to the stock of greenhouse gases (GHGs) in the atmosphere. Given the magnitude of the task and the funds required, domestic finances are likely to fall short of the current and projected needs of the developing countries. Global funding through the multilateral mechanism of the Convention will enhance their domestic capacity to finance the mitigation efforts.

44. According to the passage, which of the following is / are a matter of intense debate in the multilateral negotiations under UNFCCC regarding the role of developing countries in climate change?

1. The scale and size of required financial support.

2. The crop loss due to climate change in the developing countries.

3. To enhance the mitigation and adaptation actions in the developing countries.

Select the correct answer using the code given below:

(a)          1 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

 

Solution: c

 

45. In this passage, the Convention puts the responsibility for the provision of financial support on the developed countries because of

1. their higher level of per capita incomes. 2. their large quantum of GDP.

3. their large contribution to the stock of GRGs in the atmosphere.

Select the correct answer using the code given below:

(A)         1 only (b) 1 and 2 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Solution: c

46. With regards to developing countries, it can be inferred from the passage that climate change is likely to have implications on their

1. domestic finances.

2. capacity for multilateral trade.

Select the correct answer using the code given below:

(a)          1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Solution: a

47. Which one of the following is essentially discussed in the passage?

(a) Conflict between developed and developing countries regarding support for mitigation

(b) Occurrence of climate change due to excessive exploitation of natural resources by the developed countries

(c) Lack of political will on the part of all the countries to implement adaptation plans.

(d) Governance problems of developing countries as a result of climate change

Solution: a

48. Between 6 PM and 7 PM the minute hand of a clock will be ahead of the hour hand by 3 minutes at

(a) 6: 15 PM (b) 6: 18 PM (c) 6: 36 PM (d) 6: 48 PM

Solution: c

49. There are 5 tasks and 5 persons. Task – l cannot be assigned to either person – l or person – 2. Task – 2 must be assigned to either person – 3 or person – 4. Every person is to be assigned one task. In how many ways can the assignment be done?

(a) 6 (b) 12 (c) 24 (d) 144

Solution: c

50. The monthly incomes of Peter and Paul are in the ratio of 4: 3. Their expenses are in the ratio of 3: 2. If each saves Rs. 6, 000 at the end of the month, their monthly incomes respectively are (in Rs. )

(a) 24, 000 and 18, 000      (b) 28, 000 and 21, 000

(c) 32, 000 and 24, 000       (d) 34, 000 and 26, 000

Solution: a

September 2, 2015

0 Responses on Answer Key (Solution) to IAS CSAT Paper 2 (held on 23 Aug 2015) - PART 2"

Leave a Message

2014-2015 | Vlurn Education Pvt. Ltd . All Rights Reserved